Min verkstad

Min verkstad finns i ett litet grått stenhus i min trädgård i Karlshamn. Här designar, ritar, drejar, glaserar och bränner jag mina keramikföremål.

Drejat bruksgods

Jag gillar att dreja, ofta och mycket! Jag drejar bruksföremål i ljus stengodslera; muggar, skålar och fat. Att sitta vid drejskivan ger mig lugn i sinnet. Mugg efter mugg efter mugg… tills hyllan är fylld. Sen drar jag hänklar för hand som blir öron på muggarna.

Allt mitt bruksgods dekoreras med underglasyrfärg, doppas i transparent glasyr och bränns till 1230 grader. Stengodleran sintrar, blir tät, och mycket hållbar. Färgen ligger under glasyren vilket gör att den inte slits.

Ringlade former

Ringla, bygga, skulptera! Lerkorv på lerkorv som modelleras ihop. Allt för hand. Högre och högre, växer formen fram. Det får ta den tid det kräver. Jag ringlar tekannor med kurviga former, fritt ur fantasin. Jag ringlar krukor att plantera växter i, och vaser till tulpaner.

Oftast rignlar jag med chamotterad rödlera. Den är så mjuk och följsam att arbeta med och har så vacker terrakottafärg när den är bränd.

Ibland målar jag kannorna med samma underglasyrfärg som jag använder till muggarna, men istället för att doppa i blank glasyr, bränner jag bara fast färgen Då behåller den sin matta sammetslika yta. Tekannor och vaser med matt utsida blir glaserade inuti för att bli täta.

Figuriner

Små figurer, figuriner, modellerar jag i den fina porslinsleran. Det är mina ritade figurer som kliver ut ur pappret och blir tredimensionella, alla unika med sina personliga uttryck.

Figurinerna målar jag med underglasyrfärg. Oftast doppas de i transparent glasyr, då blir de blanka. Porslinsleran är kritvit och får färgerna att lysa extra klart.

Skötselråd

Mina bruksföremål muggar, fat och skålar, är gjorda av stengodslera och mycket tåliga. De klarar både diskmaskin och mikrovågsugn.

Ringlade former med matt yta är lite känsliga för fettfläckar på den matta ytan, men är glaserade inuti och därmed vattentäta. Bör inte maskindiskas.

Vill du se mer av mitt arbete?

Följ mig på instagram!

@sannesverkstad